Herceg Novi

Herceg Novi je „sasvim drugačiji grad“. Nešto što, ako tamo već niste bili, sigurno ne očekujete od Crnogorske obale. Herceg Novi nije „samo još jedan grad“ poput Budve, Kotora ili nekog takvog.

Sajt JB apart&longue nazvao ga je „Vitez koji čuva Boku“. U pravu su, Herceg Novi je „Tvrđava“ smeštena na početku Crnogorskog dela jadranske obale i na ulazu u veličanstveni Bokokotorski zaliv. Čuvar neprocenjivog kulturnog, istorijskog i prirodnog blaga koje, osim samog Herceg Novog, baštine gradovi-dragulji poput Kotora, Perasta, Budve, Svetog Stefana…

hercegnovski-zaliv

Herceg Novi, na nekolikom prostoru, stišnjen sa svih strana, uspeo je da izgradi sebi svojstven lik, imidž i duh. Hiljade skalina (stepenica) ovom gradu daju svoju draž i univerzalnost. Grad je smešten na strmom terenu tako da mu poprečne ulice ustvari čine stepenice a uzdužne služe za saobraćaj. Ima nečeg zadivjujućeg  u tome.

herceh-novi-plaza

Ivo Andrić o Herceg Novom i njegovim skalinama zapisao je sledeće: “Herceg Novi. Cijelu bogovetnu noć brojim, u snu, stepenice, i nikad da ih izbrojim. A u svitanje, kad se probudim, preda mnom grad pun strmih izukrštanih stepenica kojima se zaista valja penjati i spuštati.”

cvece

I baš tu, na pitoresknim gradskim skalinama teče život ovoga grada. Duh Herceg Novog nećete osetiti na plažama prepunih „stranaca“ već u uskim uličicama i skalinama i, što se „dublje“ budete „zavukli“ u gradski lavirint, bolje ćete osetiti atmosferu usnulog, sanjarskog mediteranskog gradića koji svojom maštom i kreacijama zadivljuje baš svakog ko u njega kroči. Ako vam se katkad pruži prilika da vidite Novski karneval, ples Novskih mažoretki ili čujete ritam Novskog gradskog orkestra, znaćete o čemu pišem. A tek ako, osim gradske arhitekture i atmosfere uspete da upoznate i lokalne gradske običaje tj. „regule“, sve će vam biti jasno. Znaćete zašto novljani pale Krnavoa (karnevalsku lutku), zašto se kite mimozama, zašto uokolo dele vino i srdele…

rozeta

Zašto je Herceg Novi zanimljiv srbima a srbi njemu?

Srbija nema izlaz na more ali ima svoj Herceg Novi! Ni jedan grad na primorju nije toliko „srpski“ kao ovaj. Barem, ni u jednom drugom gradu na moru se na centralnom gradskom trgu ne vijori srpska zastava. Bilo ona od Srbijanskog konzulata bilo ona, „priheftana“ na fasadu crkve sv. Arhangela Mihaila, obe na Belavisti… Osim znamenja, ovde i živi veliki procenat ljudi koji se deklarišu srbima a srbi su dragi turisti ne samo ovima „svojima“ već i drugima što se zovu Bokelji, Crnogorci, Hrvati i drugi. Da, sve ste dobro pročitali!

detalj

Neki pogrešno misle da je Herceg Novi zapravo Bosanski „ambasador“ na moru ali nisu u pravu. Iako mu ime zvuči tako nekako, iako mu je osnivač Bosanski kralj Tvrtko, pitanje je da li je u to doba Bosna bila država kao što je sada i ako jeste da li je kao i Crna Gora bila samo jedna od mnoštva srpskih zemalja i da li je, najzad, taj Tvrtko bio Srbin ili Bosanac… Sve ovo je tema lokalnih prepucavanja i stavova ali ovo nije politikči tekst već prikaz samo jednog od aspekata. Isto tako, mnogi će reći da je Herceg Novi poslednji hrvatski grad na obali koji, tek što nije u Hrvatskoj (obzirom da mu je ona, kao i Bosna, u neposrednom zaleđu). Može biti da je i ovo istina tek, za „hrvatski“ više slovi Tivat a njihova zastava se vijori na „Kotorskome glavnome trgu“ a u Novom Srpska!

Herceg Novi kao Crnogorski grad?! – Svakako, ali mnogo drugačiji crnogorski grad od ostalih crnogorskih gradova 🙂 i, najzad, Herceg Novi kao Bokeljski grad što stvarno i jeste. Bokelji su, zamalo pa pravi narod sa svojim običajima, kulturom, tradicijom, jezikom… Samo im država fali.

stari-grad

Dakle, shvatili ste prožimanje kultura i uticaja u ovom gradu a upravo to ga je učinilo ovoliko drugačijim i jedinstvenim.

belavista

A šta treba da posetite u Herceg Novom, kada je u njega najbolje doći i na šta sve obratiti pažnju čitajte u mojim tekstovima „O Hercegu međ gradovima“ na portalu ViaBalkans.com i „Vitez koji čuva Boku“ na sajtu jbapartlounge.me

Author: explorer

Miroslav Bronzić - www.bronzic.com