Plaže u Budvi i okolini

Ne verujem da postoji osoba koja je nekada boravila na crnogorskom primorju a da nije, bar na kratko, svratila u Budvu. Budva je pre svega poznata po Starom gradu, živosti i odličnom noćnom životu pa i ne čudi što privlači veliki broj mladih.

budva

Budva

Budva je jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru, stara je preko 2500 godina. Tokom svoje duge i burne istorije, Budva je više puta menjala vladare, najduže su vladali Mlečani i Austrijanci koji su grad napustili 1918.g.

budva-crna-gora

Budvu odlikuje tipično mediteranska klima sa blagim zimama i toplim i suvim letima. U priobalju koje je zaklonjeno od unutrašnjosti visokim gorskim zaleđem, klimatske prilike su još blaže i prijatnije. Nema velikih temperaturnih razlika, ekstremnih padavina i snage vetra pa su klimatske prilike ujednačenije nego u susednim krajevima.
U ovom bogatstvu reljefnih oblika, specifičnom tlu i podneblju rasprostranjena je bujna vegetacija kao suprotnost krševitom zaleđu. Budvanska rivijera je poznata po maslinjacima čiji plodovi i ulje daju posebnu draž morskim specijalitetima, a tu su i vinova loza i smokve. Obala je najbogatija čempresima a tu su i mandarine, limun, pomorandže, nar… U parkovima i oko kuća su prelepi lianderi, mimoze i palme.

budva-stari-grad

Budvanska rivijera predstavlja centar turizma, prepoznatljiva je po predivnim peščanim plažama i noćnom životu. Plaža Mogren je najčuvenija plaža u Budvi, tokom 2005.g. posetilo je 250 hiljada turista sa 1,6 miliona noćenja što dovoljno govori o Budvi kao najpopularnijoj turističkoj destinaciji u Crnoj Gori.

plaza-jaz

Budva – stari grad

Stari grad je najprivlačniji deo Budve. Smešten je na ostrvcetu koje je peščanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i tako preraslo u poluostrvo. Čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku celinu koja kao naselje postoji još od antičkih vremena. Posebna atrakcija Starog grada su njegove zidine koje većim delom potiču iz srednjeg veka, iz perioda Mletačke vladavine. Stari grad je dosta oštećen 1979.g. kada je pogođen razornim zemljotresom, potpuno je obnovljen a obnova je trajala osam godina. Urbani prostor grda odiše jedinstvom, zahvaljujući skladu ulica i trgova iz srednjeg veka koji sačinjavaju čine celinu sa bedemima, kulama i gradsim kapijama. Tu su smeštene brojne galerije, prodavnice, barovi restorani i to je mesto gde se miris mora prepliće sa mirisom pržene ribe i sa zvucima muzike. Stari grad je živi izložbeni prostor u kom se održavaju brojne manifestacije, festivali i koncerti…

jaz-montenegro

Stari grad obiluje znamenitostima koje treba videti i posetiti. Gradska tvrđava Citadela seštena je na uzvišenju, a na njenom vrhu je letnja pozornica na kojoj se odigravaju nezaboravne scene i prizori iz Grada teatra. Na najvišoj tački je srednjevekovna kula a pored nje se vidi osnova crkve Sv. Marije po kojoj je celo utvrđenje nosilo ime. U Starom gradu nalazi se kompleks od šest crkava iz različitih perioda istorije. Zanimljiv je i Muzej grada Budve, Moderna galerija i Spomen dom.

sveti-stefan-panorama

Plaže u Budvi

Pesak budvanskih plaža spada u najviše kategorije. Plaže se prostiru na 38 km obale sa dosta uvala, zaklona, rtova i manjih ostrvaca. Svaka je na svoj način šarmantna i lepa, tako da su turisti na muci kada treba da odluče na kojoj plaži će uživati. Neke od poznatijih plaža su:

Plaža Jaz

Plaža Jaz je udaljena 2.5 km od Budve. To je šljunkovita plaža koju čine dva dela, veći dužine 700 m i manji dužine 400 m koji je rezervisan za nudiste. Na zapadnom delu Jaza nalazi se izvor pitke vode koja se uliva u more. U zaleđu se nalazi autokamp kapaciteta 2000 mesta. Treba još napomenuti da je Jaz zaštićeno prirodno dobro I kategorije.

jaz

Plaža Trsteno

trsteno

Plaža Ploče

plaza-ploce

Plaža Mogren

Plaža Mogren se sastoji od dve peskovite plaže koje su povezane kratkim tunelom. Do njih se stiže pešačkom stazom iz pravca Starog grada koji je udaljen samo 150 m. Izuzetno su osunčane i izložene južnom vetru. Ime su dobile po španskom moreplovcu Mogriniju koji se usled brdoloma iskrcao na jednu od njih. U znak zahvalnosi, Mogrini je na tom mestu podigao crkvu posvećenu Sv. Antonu, ostaci ove crkve se mogu videti na jednoj od plaža.

ricardova-glava-budva-plaza

Plaža „Ričardova glava“

Ono što plažu ’’Ričardova glava’’ čini posebnom je lokacija na kojoj se nalazi, smeštena je ispred samih zidina Starog grada. Duga je 100 m, a ime je dobila po glumcu Ričardu Vidmarku koji je 1963.g. tu snimao film ’’Dugi brodovi’’.

ricardova-glava

Plaža Pizana

Pizana je plaža uvučena u mali prosotr između Starog grada i gradske luke. Duga je 50 m, a u njenoj pozadini je budvansko plivalište.

Slovenska plaža

Slovenska plaža se pruža od gradske luke do hotela Park. Plaža je i peščana i šljunkovita, duga je oko 1600 m. Prepoznatljiva je po peščanom sprudu koji je povezuje sa ostrvom Sv. Nikola. Iznad plaže je poznato budvansko šetalište koje se prostire čitavom njenom dužinom. U pozadini plaže je smešten istoimeni hotelski kompleks apartmanskog tipa. Proglašena je kupalištem još 1920.g. a ime su joj nadenuli Česi koji su tu letovali 1935.g. Staro ime Slovenske plaže je bilo Podpolje.

Plaža Bečići

Bečićka plaža se smatra jednom od najvećih plaža na južnom Jadranu, peskovita je i duga je skoro 2 km. Zajedno sa zaleđem predstavlja kompleksno turističko naselje sa svim pratećim sadržajima. 1935.g. u parizu je dobila nagradu kao najlepša plaža u Evropi za tu godinu.

plaza-becici

Plaža Miločer

Do Miločerske plaže se stiže iz pravca Pržnog ili Svetog Stefana. Smeštena je ispod nekadašnjeg letnjikovca kraljevske porodice Karađorđević. Duga je 280 m, u pozadini se nalazi miločerska šuma koja zahvata površinu od 18 ha. U šumi rastu retke egzotične vrste drveća, kao što je libanski keder, japanske musmule, kaktusi…

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža je smeštena neposredno uz Miločersku a svojom atraktivnošću ni malo ne zaostaje za njom. Duga je 120 m, u pozadini su masline i čempresi. Bila je omiljeno mesto za kupanje kraljice Marije Karađorđević pa je po njoj i dobila ime.

Plaža Sveti Stefan

Sveti Stefan je po mnogima najatraktivnije mesto na duž cele jadranske obale. Tu nailazimo na veoma retku pojavu u svetu koja se zove tombolo, to je peščana prevlaka koja spaja obalu sa hridi, na kojoj je izgrađen Sveti Stefan, ekskluzivni grad-hotel. Sa obe strane tombola prostiru se peskovite plaže, sa peskom crvenkaste boje. Sveti Stefan je najluksuznija lokacija na crnogorskom primorju a baš po tome je poznata i u svetu.

svetac

Plaža Petrovac

Petrovačka plaža je duga 600m, peščana je i jedna je od najposećenijih na Budvanskoj rivijeri. Ostrvca Katić i Sveta nedelja joj daju posebnu draž i izazov su za ljuditelje ronjenja i morskih dubina. Spada u zaštićene prirodne rezervate.

deca

Buljarice

Uvala Buljarice se proteže od rta Resovo brdo do Dubovice i sa dužinom od 2250 m najveća je plaža na Budvanskoj rivijeri. Od Petrovca je udaljena 1 km, šljunkovitog je satava. U pozadini je se nalazi više kampova i odmarališta.

plaza-ploce-bronzic

Author: explorer

Miroslav Bronzić - www.bronzic.com