Sveti Stefan

Piše: Miroslav Bronzić | www.bronzic.com


…Kao da sam se vratila u grad iz najljepše bajke mog djetinjstva„, rekla je o Svetom Stefanu čuvena italijanska filmska diva Sofija Loren.

Sveti Stefan je jedinstveno mesto na celom svetu: „3u1“ – istovremeno je i ostrvo i grad i hotel!
Takođe, Sveti stefan je jedinstvena i neponovljiva ambijentalna celina, prebogata istorijom i luksuzom a ovaj spoj je do sada nezabeležen. Drugačije rečeno, veoma čudan spoj vremena prošlog i sadašnjeg!

sv-stefan-crna-gora

Sveti Stefan se prvi put pominje davne 1442. godine. Grad-tvrđavu sagradio je narod Paštrovski od bogatog plena otetog od Turaka. Prema predanju, početkom XV veka, Paštrovići se odazovu pozivu Kotorana da im pomognu u borbi. Vraćajući se iz boja, Paštrovići napadnu turske galije u Jazu, u dnu Grbaljskog polja i dođu do bogatog plena. Zajedničkom odlukom reše da na ostrvu, od plena zadobijenog ovom prilikom sagrade tvrđavu u kojoj je svako od dvadeset paštrovskih plemena sagradilo po jednu kuću. Tvrđava je služila kao sklonište meštanima iz okolnih sela pred najezdom gusara i Turaka.

ostrvo-sveti-stefan

Sveti Stefan je vekovima bio „mjesto od pravde“ i u njemu je zasedao i odluke donosio paštrovski sud „Bankada“. Poslednje zasedanje plemenskog suda održano je 1929. godine.

Na Svetom Stefanu se nalaze tri crkve: crkva Svati Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime nalazi se na najvišoj poziciji na ostrvu, zatim, crkva Aleksandra Nevskog i najmanja koja je posvećena Preobrazenju a nalazi se na samom ulazu u grad.

sveti-stefan-montenegro-3

Zbog svog atraktivnog polozaja Sveti Stefan bio je tržni i pomorski centar Paštrovske regije. Veliki strategijski i trgovački značaj imao je u vreme Mletačke republike i žive trgovine sa Venecijom. Krajem XIX veka postepeno gubi značaj i trgovačku funkciju a mahom ribarsko stanovništvo se osipa i raseljava. 1955. godine ostrvo je potpuno iseljeno, adaptirano i pretvoreno u najneobičniji „Grad-hotel“ na svetu.

sveti-stefan-panorama

Sveti Stefan je u potpunosti konzervisan i zadržao je originalan srednjevekovni izgled a unutrašnjost kuća uređena je po najsavremenijim svetskim i hotelskim standardima namenjena visokom turizmu. Najpoznatija je čuvena vila br. 118.

sv-stefan-hotel

Plaže Svetog Stefana spadaju mešu najlepše u Evropi a park-šuma u Miločeru pokriva 18 h površine, sastoji se od četinara i egzotičnih vrsta drveća.

sveti-stefan

Blizina Budve ga čini dostupnim svim posetiocima pa stoga ne propustite da ga obiđete kada letujete na tom deku Crnogorskog primorja. U izletničkom smislu dostupan je svim posetiocima.

Author: explorer

Miroslav Bronzić - www.bronzic.com