O Crnoj Gori

Crna Gora je jedinstvena zemlja u svetu po mnogim značajnim kriterijumima. Jedna je od najlepših i najraznolikijih zemalja Evrope i Balkana. Iako ova moja tvrdnja deluje previše smelo, spreman sam da to dokazujem upravo ovim veb sajtom. Dakle, za početak, pročitajte ovaj članak, potom pogledajte tekst „Crna Gora kakvu ne poznajete“ pa sve ostale stranice ovog sajta. Ukoliko se najzad složite sa mojim stavom smatraću da je moja misija uspela.

montenegro-flag

U Crnoj Gori  postoji sve tj. postoje uslovi i kapaciteti za sve grane turizma počev od onog najpopularnijeg i najmasovnijeg – morskog, zatim, zimski, planinski i ski turizam, seoski i etno turizam, stari zaštićeni gradovi, netaknuta i divlja priroda, lov, ribolov, foto safari i birdwatching na Skadarskom jezeru, duboki kanjoni i pećine, bistre reke i planinska jezera, planinski vrhovi… jednom rečju – sve!

i-love-montenegro

U Crnoj Gori, činjenica je, veoma često se u istom danu možete kupati u moru i skijati na planinama u unutrašnjosti.

U Crnoj Gori postoji mnogo mesta koja su u svetu jedinstvena i neponovljiva:

  • Boka Kotorska je najlepši zaliv na Mediteranu i jedinstven prirodni fenomen.
  • Grad Kotor je jedan od najstarijih na Jadranskoj obali a crkva Svetog Tripuna najstarija u Evropi!
  • Cetinje je najviša evropska prestonica ali ovaj podatak nikako nije jedini koji bi Cetinje izdvojio od ostalih.
  • Budva je svakako najveći turistički centar u Crnoj Gori čuvena po starom gradu, legendama, dobro provodu i lepim plažama. Jedna od njih je i plaža Bečići koja je svojevremeno proglašena za najlepšu u Evropi.

herceg-novi

  • Velika Ulcinjska plaža je jedna od najvećih, duga čak 13 km na čijem kraju se nalazi jedinstveno rečno-morsko ostrvo Ada Bojana koja je čuvena kao naturistički raj na zemlji.
  • Sveti Stefan je jedinstveno mesto u celom svetu, sve u jednom: ostrvo, grad, tvrđava, luksuzan hotel…
  • U čarima prirode možete uživati u Nacionalnim parkovima i rezervatima kao što su Skadarsko jezero, Biogradska gora, Durmitor ili Lovćen. Možete se baviti planinarenjem, splavarenjem ili kanjoningom, popularnoj vrsti ekstremnog turizma u kanjonima Tare, Komarnice (Nevidio), Morače, Pive, Mrtvice, Sušice…
  • Kada su u pitanju stari gradovi čekaju vas Kotor, Budva, Herceg Novi, Cetinje, Sveti Stefan, Perast, Ulcinj…

dani-mimoze-u-herceg-novi

  • Od većih gradova i urbanih centara tu su nova prestonica Podgorica, Nikšić, Budva, Bar i drugi.
  • Čuveni su i Crnogorski srednjevekovni manastiri, crkve i džamije. Svakako je najčuveniji manastir Ostrog – hodočasničko mesto sa moštima čudotvorca sv. Vasilija Ostroškog. Jedinstven je i po svojoj nepristupačnosti i izgledu (ukopan u stenu). Već pomenuta crkva sv. Tripuna u Kotoru, manastir Morača, Cetinjski manastir, crkva sv. Petra u Bijelom polju, džamija u Pljevljima sa najvišim minaretom u Evropi i mnogi drugi sakralni objekti.

budva

CRNA GORA INFO

Naziv: Republika Crna Gora

Glavni grad: Podgorica (130 000)

Jezik: Crnogorski, Srpski

Valuta: Euro (EUR)

Aerodromi: Podgorica (TGD), Tivat (TIV)

Pozivni broj (prefiks): +382

Vremenska zona: +1 GMT (zimi), +2 GMT (leti)